Дигитализират 2000 картини от фонда на галерията - Телевизия Шумен

Завършва дигитализацията на културното наследство на Шумен. Тя се извършва по проект, който обхваща 30 000 обекта от духовното и материално богатство на нашия град. Особено място е отделено на творбите, съхранени в Художествена галерия “Елена Карамихайлова”.
Колекцията от картини и творби на български художници в галерия “Елена Карамихайлова” е огромна и непозната за голяма част от почитателите на изящните изкуства. Дигитализацията на културното наследство на Шумен дава възможност те да станат достояние на всички.
“Проектът, в който е включена и Художествената галерия, предвижда да бъдат представени в онлайн среда 2000 произведения. Предвиждаме да бъде достъпен целият живописен фонд, част от графичния и малка част от скулптурния фонд. Предвиждаме да включим и дарителските колекции”, каза уредникът Валентина Великова.
Проектът за дигитализация обхваща някои изключително ценни платна, които рядко се излагат в галерията.
“Зад мен се намира една картина, която е свързана с един любопитен факт. Портретуваният е Васил Стоилов, който е голям български художник, рисуван от друг голям български художник – Илия Петров. Любопитното, свързано с тази картина, е днешният ден – 29 февруари. Васил Стоилов е роден на днешната дата и има юбилей”, допълни интересни факти за богатия фонд на галерията Валентина Великова.
Освен в специалния сайт, посветен на културното богатство на Шумен, дигитализираните художествени творби ще попълнят и електронния каталог на галерията.

ПРОЕКТ BGCULTURE-1.002-0010-C01, „СЪЗДАВАНЕ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДИГИТАЛНО ДОСТЪПНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ОБЩИНА ШУМЕН“

Проектът е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по Програма РА 14 Културно предприемачество, наследство и сътрудничество.

Дигитализират културното наследство на Шумен

Седмицата на екран, Напредват дейностите по проект за дигитализация

20 000 културни ценности вече са дигитализирани

Дигитализация в историческия музей

Дигитализират културно-историческото наследство

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *