Двама новозаразени с ХИВ в Шуменско - Телевизия Шумен

Двама новозаразени с ХИВ са установени в Шуменска област тази година. Те са мъже на 20 и на 30 години, показват данни на здравната инспекция. В страната за първите шест месеца са открити 214 позитивни за инфекцията. От тях 80 са чужденци.
Бързият тест за откриване на СПИН изисква две капки кръв и 15-ина минути търпение. В рамките на 9 дни от утре здравната инспекция ще изследва безплатно и анонимно за ХИВ и Хепатит C. Поводът е Националната антиспин кампания.
„Трябва да имаме здравната култура за профилактиката, за сигурността на всеки е добре всеки желаещ, който се съмнява“, каза Дияна Тодорова – РЗИ-Шумен.
Общо шестима серопозитивни са открити за последните две години в Шуменско. Като процентът мъже – жени се задържа 5 към 1.
„Най-уязвими са хората, които мигрират – работа, туризъм, бежанци. Най-често това се случва при хора, които са хомосексуални, възраст 30 – 39-годишна възраст. Следват инжекционно употребяващите, по-скоро хероинови, метадонзависими. Там процентът намалява, но въпреки всичко е висок, проституиращи, хора в рискови групи, лишени от свобода“, каза Петър Дилов – РЗИ-Шумен.
Латентният период на инфекцията е сравнително дълъг и варира между 2 и 16 седмици след заразяване. Затова експертите съветват при рисков сексуален контакт да се направят два теста през няколко седмици. Към средата на годината броят на хората с ХИВ в България е около 2100 души.

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *