Фолклорният събор „Петровска китка“– с богата програма и концерти в три поредни дни - Телевизия Шумен

Три поредни дни Велики Преслав ще се потопи в магията на българския фолклор и традиции. Празнично начало на тазгодишното издание на фолклорния събор „Петровска китка“ ще поставят домакините от старата столица. От 19:00 часа в петък, 28 юни, на сцената в Боровата гора в старопрестолен Преслав съставите от Народно читалище „Развитие 1874“ ще представят богата програма под мотото „Панаир в Преслав“, а първата фестивална вечер ще завърши с концерт на Славея Иванова.
В конкурсната програма, която е в два поредни дни – събота и неделя, индивидуални изпълнители, фолклорни състави и групи за изворен фолклор ще представят богатството на музикално-песенния фолклор, красотата на народната носия и хилядолетните традиции, съхранени и предавани на поколенията. В рамките на събора и тази година ще има богата съпътстваща програма – конкурс за автентична носия, надпревара „Най-гиздава мома и най-напет момък“, както и вечерни концерти на известни фолклорни изпълнители.
Фолклорният събор „Петровска китка“ има дългогодишна история. От 2018 година е с конкурсен характер и изпълненията на участниците оценява професионално жури. Събитието е под патронажа на кмета на община Велики Преслав инж. Янко Йорданов. Входът за зрители е свободен.

Снимки: Община Велики Преслав

Над 500 участници на сцената на фолклорния събор “Петровска китка”

Ден на самодееца във Велики Преслав

Откриха фолклорния събор “Петровска китка”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *