Скандално високи заплати - без одит - Телевизия Шумен

Скандално високите заплати на управителите на общинските здравни заведения ще останат без проверка, решиха общинските съветници на сесията днес. С 17 гласа „за“, 1 „против“ и 18 „въздържал се“ не беше прието предложението на групата на ГЕРБ да се извърши проверка на възнагражденията на ръководствата на Диагностично-консултативен център 1 и Комплексния онкологичен център.
След дълги дебати повече от час общинските съветници не приеха предложението да се ревизират пет години назад скандално високите трудови възнаграждения на управителите на общинските здравни заведения, на които Общинският съвет се явява принципал.
„Има фишове за заплати на управители на лечебните заведения между 28 000 и 30 000 лева, хората ми казват, месечна заплата, говорим само за ръководителите, не говорим за лекарите специалисти, медицински персонал. Шапка им свалям на всички медицински работници и на всички лекари, но тук говорим за управителите. Той е управител на търговско дружество, на което ние сме собственик“, заяви при разискването на докладната Светлозар Начев, общински съветник от ПП ГЕРБ.
Според съветниците от ГЕРБ управителите си завишавали изкуствено заплатите, за да падне печалбата и да не плащат в общинската хазна нужния дивидент.
„Тези пари пристигат от Здравната каса. От Здравната каса пристигат едни пари, понеже както каза и доктора, пътеките (бел. ред. клиничните пътеки) вече са завишени, с друга цена е всяка пътека, идват по-големи приходи. По-големите приходи за медицинска дейност, по-големите приходи трябва да дадат по-голяма печалба“, коментира още Светлозар Начев.
Заради пропуск в законовата уредба на местния парламент отпреди десетина години се отваряла вратичка да се извършва тази схема, която се прилагала от около две години, смята още Светлозар Начев. И това довело до факта, посочен от служебния здравен министър, че в КОЦ- Шумен са най-високите заплати в цялата страна. Общинската администрация обаче се готви да извърши ревизия.
„За съжаление решението на Общински съвет-Шумен, което регулира заплащането на управителите, е само в първата част на този член от наредбата, в смисъл за процентите, и нашите общински съветници тогава са взели решение този процент да бъде 350, а втората част липсва. Лично аз, след миналата сесия, съм изпратил писмено уведомление до всички управители да спазват именно този член в цялостния обем на нормата“, заяви в сесийна зала кметът на Шумен проф. Христо Христов.
Общинските съветници също така отхвърлиха и предложението на своя колега Павел Павлов да работят срещу символично или никакво заплащане. С 21 гласа „въздържал се“ , 1 „против“ и 4 „за“ местните парламентаристи запазиха заплатите си.

Проверяват директорски заплати

19 560 лв. е заплатата на управителя на ДКЦ-1

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *