"Горска класна стая" за ученици и студенти - Телевизия Шумен

Изпълнителна агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще обхваща територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна.
В Шуменско се проведе и първият урок, като 74 деца Основно училище „Димитър Благоев“ в Шумен направиха четири часа преход в гората, по време на който научиха кои дървесни видове най-често се срещат в Природен парк „Шуменско плато“. След излета малките ученици имаха възможност да се запознаят с обитателите на пещера „Бисерна“ и да разгледат най-красивите зали в царството на прилепите.
75 второкласници от шуменското Начално училище „Княз Борис“ се включиха в урок по Горска педагогика, организиран от заместник-директора на ДГС-Нови пазар инж. Добромир Драгиев. Малките ученици полезни практически насоки за безопасното провеждане на излети и лагеруване в гората, правилата за палене на огън в гората и още много интересни неща за равновесието в природата и храненето на дивите животни.
„Горска класна стая“ ще продължи две седмици с над 40 събития. Инициативата е част от целогодишната работа с деца на горските структури, като този път уроците са насочени към по-големите ученици, младежите от професионалните гимназии по горско стопанство или с интерес към горската практика.
Следващото занятие за Североизточна България е на 4 юни. Лесовъди от РДГ-Шумен и ДГС-Преслав ще запознаят учениците от Професионалната гимназия по горско стопанство във Велики Преслав как се отглеждат млади фиданки и как се маркира един отдел. Експертите ще обяснят на учениците до какво водят промените в климата и защо се налага новозалесените фиданки в Боровата гора край Велики Преслав да бъдат поливани.
По същото време лесовъди от РДГ-Варна и ДГС-Варна ще запознаят десетокласниците от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ с устойчивото стопанисване на държавните горски територии в обхвата на стопанството.
На следващият ден за експертите от РДГ-Варна предстои нова среща с учениците от 6 до 8 клас на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Суворово. Темата на урока е: Посещение на действащ обект за добив на дървесина и запознаване с платформата за проверка на превозни билети и позволителни за сеч, както и подпомагане на естественото възобновяване, изсичане на подлес. За учениците ще бъде интересно да разберат в какво точно се състои работата на работещите в ИАГ и Регионалните дирекции на горите по места.
Над 100 деца от четвърти и пети клас на ОУ „Иван Вазов“ в Провадия ще влязат в „Горската класна стая“ на Асен Христов от Държавното горско стопанство. На 5 юни малчуганите ще учат заедно с горския педагог за дърветата които се срещат в страната ни, как се размножават и с какво те са полезни за хората. По време на занятието децата ще разберат как горските създават новите гори и колко много труд полагат, за да могат дърветата да пораснат здрави.
На 10 юни 75 деца НУ „Княз Борис“ в Шумен ще участват в поход в гората, ще научат кои са основните дървесни видове в ПП „Шуменско плато“ и какво правят горските, за да запазят растенията и животните на това красиво място. Организатори на проявата са експерти от РДГ-Шумен, ДГС-Нови пазар и Североизточното държавно предприятие.
Значение на полезащитните горски пояси, вредители по тях и какво правят експертите от сектор „Гори“, за да опазят поясите и да ги възстановят ще научат децата от ОУ „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево на 11 юни. Водещи експерти от РДГ-Варна, ДГС-Генерал Тошево и ЛЗС-Варна ще покажат на учениците ясеновите пояси, за чието съхнене и трите структури алармират от години. Лесовъдите ще обяснят на децата какви поражения нанася изменението на климата върху горите и как науката търси разрешение на проблема.

Активна работа на горските педагози

Урок на открито по повод Седмицата на гората

Деца на урок за лесовъдската професия

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *