Готов е общинският план за развитие до 2027 година - Телевизия Шумен
Готов е общинският план за развитие до 2027 година

Четири са приоритетите за развитие на Шумен до 2027 година, стана ясно от проекта на Плана за интегрирано развитие на община Шумен, който беше представен днес за обществено обсъждане.
„При изготвянето на този план сме се съобразили с предложенията, които постъпиха от бизнеса, от граждани на Шумен, от общински съветници, от кметове на кметства, кметски наместници“, каза Любомир Христов, кмет на община Шумен.
„Планът за развитие за периода 2021-2027 г. е основен стратегически инструмент на общината и е част от системата от документи за стратегическо планиране на пространственото и териториално развитие. Безспорно той е съобразен с други документи от такъв задължителен характер, какъвто е общият устройствен план, стратегията за развитие на Североизточния регион. Засега от оперативните програми няма нищо, което да ни насочи в някаква конкретика“, каза Росица Антонова, зам.-кмет “Икономическо развитие”.
Общата индикативна стойност на всички проекти, заложени в плана, е около 230 милиона лева. Предвидено е те да бъдат осигурени чрез оперативни програми на Европейския съюз, от бюджета на Община Шумен и от частния бизнес.
„Важен елемент на плана е неговата стратегическа част. В нея сме формулирали 4 приоритета, които са съобразени с приоритетите, заложени в стратегията за интегрирано развитие на Североизточния район на страната“, каза доц. Илия Копралев, икономогеограф от БАН.
„Имахме и една добра база, тъй като екипът, който беше изработвал предишния интегриран план, съвместно с общината, познаваха изключително добре предишния документ и всъщност този надгражда и това е разликата и искам да го кажа – в община Шумен се получи надграждане“, каза Николай Енчев, магистър – урбанист.
Подробният план е публикуван на сайта на община Шумен и е отворен за още предложения на граждани и организации, които ще бъдат допълнени преди да бъде представен за гласуване в Общинския съвет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *