Градоносният облак над Шумен е обработван - Телевизия Шумен
градушка

След бурята в Шумен в социалните мрежи се разразиха дискусии, имало ли е или не намеса на Агенцията за борба с градушките, за да се предотврати вчерашната ситуация. Каква е истината, проучи Лилия Вълкова, която разговаря с изпълнителния директор на Агенцията инж. Валери Ценков.
Противоградовата защита над Североизточна България се извършва със самолети от фирми, сключили договори с Агенцията по градушките. Градоопасният облак вчера се е формирал на Северозапад от Шумен. Бил е с размери 30 км на хоризонтал и 12 км във височина и веднага е започнало обстрелването му.
„Обработката му започва навреме – в 18:24 до 19:19 ч., като са използвани от самолетите 72 броя палки и 54 пиропатрона. След 19:20 ч., поради невъзможност за гарантиране безопасността на полета, обработката на облака се прекратява. Трябва да обърна внимание, че при противоградовата защита със самолети, те летят в изключително опасни условия, там където гражданските самолети заобикалят и не преминават, и в този случай безопасността на полетите се явява приоритет. Като искам да обърна внимание, че няма в света противоградова защита – ракети, самолети или т.н. наземни генератори, които да гарантират 100% ефект“, каза инж. Валери Ценов, изпълнителен директор на ИА „Борба с градушките“.

И днес риск от градушки

Градушка колкото орех в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

One thought on “Градоносният облак над Шумен е обработван”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *