Изложба за дните на Ататюрк в София - Телевизия Шумен
70 години държавен архив

Документална изложба „Дните на Мустафа Кемал Ататюрк в София ще бъде открита от отдел „Държавен архив“ – Шумен на 15 март, сряда, от 17 часа в изложбената зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ – Шумен. Това съобщи Марияна Филипова, вр.и.д. началник на отдела. Изложбата ще бъде представена със съдействието на Генералното консулство на Република Турция в Бургас.
За откриването се очаква да пристигнат генералният консул на Република Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел и г-н Румен Борисов – зам.-председател на Държавна агенция „Архиви“ – София.
В експозицията са включени документи за назначаването на Ататюрк като военен аташе, неговата военна биография, доклади до османския генерален щаб.
Изложбата е резултат от съвместната работа на Държавните архиви (ДА) на Република Турция и Държавна агенция „Архиви“ със съдействието на посолството на Република Турция в София.
Мустафа Кемал Ататюрк пристига в България години, преди да стане първи председател на парламента на новата Република Турция през 1920 г. Изпратен е в София като военен аташе през 1913 г. Месеци след като страната му се включва в Първата световна война, Ататюрк, който вече е подполковник, получава заповед да се върне в Истанбул.
Изложбата е открита за първи път на 6 юни 2022 г. в София от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, председателя на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, посланика на Република Турция в България Н.Пр. Айлин Секизкьок, директора на Дирекцията на Държавния архив към Президентството на Република Турция проф. д-р Угур Юнал и бившия министър на културата Вежди Рашидов.
След София и Плевен и жителите на Шумен ще имат възможността да разгледат експозицията. Тя ще може да бъде посетена до 31 март 2023 г.

Изложба за незрящи в Шумен

Изложба на Орхан Исмаил

Изложба актова живопис

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *