Представят филми от поредицата „Помни войната 1915-1918“ - Телевизия Шумен

Община Шумен е домакин на прожекцията на 3-ти и 4-ти епизод от филма „Помни войната 1915-1918“. Продукцията е на Военния телевизионен канал по идея на  Министерството на отбраната в партньорство с Националния военноисторически музей. Двете ленти ще бъдат представени на 15 март (сряда) от 16,00 ч. в зала „Професор Венета Вичева”. Входът за зрителите е безплатен.
Документалната филмова поредица увековечава бойната слава на българската армия през Първата световна война с вълнуващ разказ за блестящите победи на българските офицери и войници на Македонския и Добруджанския фронт при Ниш, Вардарска Македония, Косово поле, Криволак, Чеган, Каймакчалан, Тутракан, Добрич, Кубадин, Кенали, Завоя на Черна, Червената стена, Дойран и др. Петте епизода възвеличават подвига и саможертвата на нашите предци в годините на Първата световна война и запознават съвременния българин с малко известни или напълно забравени битки.
Първият епизод „България влиза в Първата световна война“ и вторият епизод „Разгромът на Сърбия“ бяха представени пред шуменската публика през 2020 година.
Епизод 3 – „Леринската операция и Каймакчалан“ разказва за себеотрицанието и храбростта на българските офицери и войници в битките през август 1916 г. срещу съглашенските войски за извоюване на свободата на българите в Егейска Македония. В четвъртия епизод от поредицата – „Тутраканската епопея“ се пресъздават събитията, свързани с една от най-внушителните победи на българското оръжие през Първата световна война. В началото на септември 1916 г. Трета българска армия под командването на ген. Стефан Тошев започва своя освободителен поход в Добруджа. Само за 33 часа Тутраканската крепост, приемана за непревземаема и наричана гордо от румънското командване „Вердюн на Балканите”, капитулира пред самоотвержения щурм на българския войник. Съществен принос за успеха на българската армия имат героите от 4-та пехотна Преславска дивизия.
Община Шумен и Военното окръжие в Шумен канят гражданите и гостите на града на прожекцията, след която ще се състои и среща с авторския екип на филмовата поредица.

Книга и филм за Иван Kарадочев

Премиера на филм за Шумен

Представят филма „Шумен: Тук ще бъде България“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *