Изпитите за шофьори - по нови правила - Телевизия Шумен

Изпитите за кандидат-шофьорите – по нови правила. От идната седмица в теоретичния изпит влизат интерактивни видеоклипове. При кормуването пък компютър ще решава по какъв маршрут да се движи курсистът.
Повече логическо мислене и премахване на субективния фактор. Тези цели ще гонят новите условия в изпитите за шофьорска книжка. За оценка по теория курсистите ще гледат видеа, които разиграват различни ситуации на пътя.
„След като изгледа този видео въпрос, чак тогава ще има право да види самото условие на задачата. Целта, според тези, които въвеждат тези иновации, е да се увеличи логическото мислене на дадения кандидат, а не да се наизустяват изпитните въпроси“, каза Таня Миланова – автоинструктор.

 

При практическия изпит компютър ще решава на случаен принцип по какъв маршрут да се движи кандидат-водачът. В момента се подготвя новата GPS система, която трябва да влезе в изпитните правила от 1 август. Пробният навигатор, с който инструкторите имаха възможност да работят, обаче не е бил достатъчно прецизен.
„В този навигатор са заложени всички улици и улички в града, но има и минуси за мен, защото има и такива тесни улици, където например не може да се извърши преминаване без движение назад. А в Закона за движение по пътищата се казва, че в кръстовище например, движение назад е забранено. Но, когато не можем да се разминем с друг автомобил… Има въпросителни, които ще ги видим занапред“, допълни Таня Миланова.
Както инструкторите, така и курсистите имат притеснения как ще се случат на практика промените и очакват повече информация преди реално те да влязат в сила.

Ключодържатели с послания за шофьорите

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *