Класически творби - с премиера на шуменска сцена - Телевизия Шумен

Симфониета – Шумен кани почитателите на класическата музика на концерт от цикъла “Настояще и бъдеще”. Музикалната вечер ще се състои на 8 юни в зала “Проф. Венета Вичева”. Арфа, флейта и пиано ще бъдат солиращите инструменти на сцената, а зад тях застават младите музикални дарования Габриела Гарсия, Никол Илиева и Никол Кисьова. Публиката ще има възможност да чуе за първи път произведения от автори като Дебюси, Равел, Борислава Танева и Петя Габрова. Началото на концерта е от 19:05 часа.

Арфистката Габриела Гарсия е родена във Варна, но израства и учи в Белгия. Защитава бакалавърска и магистърска степен във Висшия институт по музика и педагогика в Намюр, в класа на видната белгийска арфистка Софи Аленк. През 2015 г. получава диплома по изпълнителско майсторство от парижкия Екол нормал за музика Алфред Корто с Никола Тюлие – арфист соло на оркестъра на Радио Франс. След това заема поста на арфистка в Русенската опера. От 2018 година е арфистка-соло в Пловдивската държавна опера. Тя е носител на награди от международни конкурси, има многобройни концертни изяви в Белгия, Франция, Италия, Холандия, Бразилия, както и на международни музикални фестивали – Ле Алтре Ноте, Русенски музикални дни, Рио Харп фестивал и други. Свири в множество оркестри като Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на пазителите на мира в Париж, Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж.
Камерната музика заема съществено място в професионалните ѝ изяви. Тя е съставител и участник в Дует Зербина с цигуларката Камий Бюген, Дует Капана с обоиста Джовани Пистис, Дует Еолия с валдхорнистката Марго Ортман, но свири и с други камерни формации като гост. През 2018 г. осъществява като солист записа на албума „Реквием“, включващ творби от Габриел Форе, както и запис на саундтракта на оркестровата музика за филма The other side of the wind, композирана от Мишел Льогран. През 2021 г. Габриела получава Кристалната лира на Радио Класик България в секцията Камерна музика с Ансамбъл Карневале. Габриела спечели стипендията “Professione Orchestra” на Академия Пинероло и Националния симфоничен оркестър на RAI в Торино (Италия) за сезон 2022-2023 с арфистката Маргeрита Басани.
Никол Илиева също е родена в град Варна. Ученичка в Национално училище по изкуствата „Добри Христов“- Варна в класа по флейта на Биляна Найденова. Носител на национални и международни отличия: Четирикратен лауреат на 1-ва награда на конкурса „Приказка за теб“ (2016-2019г.) – гр. Варна; носител на 2-ра награда  на VI Международен флейтов конкурс организиран от фондация Европейска музикална академия (2021г.), на който печели награда от Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на пиеса от български композитор. През 2022 година Никол Илиева става носител на 1-ва награда на VII Международен флейтов конкурс. Това отличие и дава право да бъде солист в настоящия концерт от цикъла „Настояще и бъдеще“. Миналата година младата флейтистка е избрана от над 40 кандидата да вземе участие в майсторския клас на професор Мария Яук във Виена. Участва също в майсторските класове на проф. д-р Борислав Ясенов, проф. Владимир Кудря, Бюлент Евджил, проф. Романо Пуччи.
Никол Кисьова е родена в гр. София през 2014 г. Свири на пиано от петгодишна възраст. Обучава се в столичната XS Artists Music School при г-жа Мария Стоянова. През 2021 год. е приета в НМУ „Любомир Пипков“ в класа по пиано на проф. д-р Александър Василенко. Носител е на няколко отличия, сред които: Международен клавирен конкурс VIVAPIANO, Национален конкурс за млади инструменталисти и певци “Светослав Обретенов”, Международен конкурс за млади пианисти „Солинария“, Международен клавирен конкурс “Андрей Стоянов”, „Звукът на времето“ и други.  В периода 2020 – 2023 г. Никол Кисьова участва в многобройни престижни концерти,  в това число в рамките на поредиците „Клавирни творби на български композитори“ и „Лауреатски дни в Академията“, организирани от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Наскоро като участник в такъв сборен концерт Никол Кисьова изпълнява “Concerto piccolo“ за пиано и струнен оркестър от  Борислава Танева – вариант за две пиана. Това изпълнение се явява софийска премиера на творбата на Б. Танева, както и световна премиера в този формат.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *