Проверяват директорски заплати - Телевизия Шумен
ИКОНОМИЧЕСКА КОМИСИЯ

Проверяват начина на формиране на заплатите на ръководителите на здравни заведения в Шумен. Причината е оповестената информация за размера на възнагражденията на шефовете на общинските лечебни заведения. Тогава стана ясно например, че управителят на поликлиниката получава около 19 000 лева на месец. Днес съветниците от икономическа комисия подкрепиха предложението на групата на ГЕРБ такава проверка да бъде извършена за период от 5 години назад.
Има ли законово установен механизъм за формиране на заплатите на шефовете на общински здравни заведения. Това питат съветниците, а общинската администрация трябва да провери за 5 години назад.
„Тъй като това са публични средства, а да не говорим, че повечето лечебни заведения ползват други публични средства – това са плащанията от Здравната каса. Като цяло разходването им е затворено в черна кутия и не се знае какво се случва – има нещо на входа и нещо на изхода. За повечето от нас резултатът на изхода не е удовлетворяващ“, каза Ивайло Илиев – общински съветник от ГЕРБ.
Съветниците подкрепиха и предложението на администрацията Ученическият стадион „Цоньо Василев“ да бъде отдаден за безвъзмездно ползване на Българския футболен съюз за срок от 20 години. Срещу това ще бъде реновирано спортното игрище по програма на УЕФА.
„Като веднага след като бъде реновиран Ученическият стадион „Цоньо Василев“, ориентировъчно това трябва да стане в началото на октомври, ако всичко върви по техния план, стадионът отново ни се връща на нас със символичен наем“, каза проф. Христо Христов – кмет на община Шумен.
Предвижда се на игрището да бъде изграден изкуствен терен и осветление за близо милион лева. За такова финансиране са одобрени само 4 града в страната.
„При евентуално, хипотетично, приемане на сесия от общинските съветници, че са съгласни Футболния съюз, посредством УЕФА, да ни направи един подарък за нашия град, са готови веднага да започнат изграждането му“, каза Милен Христов – ОС на БФС – Шумен.
Междувременно се търсят други програми, по които да се финансира ремонтът на помощните игрища и цялата прилежаща инфраструктура. И друг въпрос беше поставен днес пред съветниците от Икономическа комисия. Собственик на кафене поиска да се ограничи поставянето на вендинг автомати в центъра на Шумен, тъй като обричат заведенията на фалит. Той посочи, че такива ограничения са приложени на други места в страната, а от администрацията обещаха да проучат опита им.

19 560 лв. е заплатата на управителя на ДКЦ-1

Средната заплата в област Шумен достига 1 749 лева

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *