Конкурсът за управител на Онкоцентъра се отлага - Телевизия Шумен

Онкоцентърът в Шумен засега остава със същия управител. След дълга дискусия между правистите на Общинския съвет какви условия да има към кандидатите, кметът оттегли докладната. Изискванията към бъдещия ръководител ще бъдат прецизирани, така че конкурсът да е обективен и лечебното заведение да не стане жертва на политически интереси.
След вчерашните остри спорове за условията на конкурса, днес в правна комисия запазиха добрия тон, въпреки че отново защитаваха различни позиции. Най-спорната част е дали да има изискване кандидатите да са онколози или е достатъчно да са икономисти и специалисти по здравен мениджмънт. Във втория случай трябва да се назначи и лекар, който да ръководи лечебната дейност.
„Въпросът е дали ще бъде дадена заплата и на човек, който ще извършва лечебната дейност, която е единственият предмет на дейност на търговското дружество. Комплексният онкологичен център няма друг предмет на дейност, освен лечебна дейност. Това е. Тоест, какво ще прави този управител, ако не извършва лечебна дейност на мен не ми е ясно“, изрази позиция Даниела Русева от Местна коалиция „ДБГ“.
Според Ивайло Илиев заложените критерии са спорни, но най-ограничаващо е изискването кандидатите да са лекари-онколози. Той не прие мотива, че така няма да има нужда от ръководител на лечебната дейност и ще се спестят разходи.
„Това е меко казано смешно. Ами, дайте да му поискаме тогава да има специалност счетоводство и контрол, инженерна специалност. Не може да ограничим лицата, които могат да кандидатстват за тази длъжност. Това означава, на практика, както е в случая, да бъде лицето, което е било досега“, аргументира се съветникът от ПП ГЕРБ.
Според съветниците Веселин Пенчев и Метин Джамбазов, нито администрацията, нито Общинският съвет имат готовност на този етап да вземат решение как да бъдат оформени критериите на конкурса. Кметът прие аргументите на съветниците и оттегли докладната, за да бъде обсъдена в детайли преди отново да я внесе.
„Ще се опитаме да създадем условия за провеждане на обективен конкурс, като сме наясно предварително, че климатът в КОЦ-а не е добър. На практика там има два лагера, които защитават различни тези. Това което ще се опитаме да направим – да попречим политическа сила да оглави този Център“, заяви кметът на заседанието на правната комисия към Общинския съвет.
Целта е начело на Онкоцентъра да застане човек, който не е от нито един от двата лагера и може да консолидира служителите. Само тогава Онкоцентърът може да работи успешно, заключи кметът проф. Христов.

Скандал заради конкурса за шеф на Онкоцентъра

Без решение за конкурса за КОЦ-Шумен

Здравната комисия реши за управител на КОЦ

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *