Шумен е домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература - Телевизия Шумен

Откриха ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература в Шумен. Организатори са Община Шумен и Институт Лист-Унгарски културен институт София. До неделя 112 участници ще се изявят на сцената на ДКТ „Васил Друмев“. В началото на откриването водещият на събитието Стилиян Стоянов представи официалните гости, участниците и журито в конкурса с председател проф. д-р Пенко Господинов и членове – Полина Недкова и Стефани Лечева.

Кметът на Шумен проф. Христо Христов и Директорът на Институт Лист-Унгарски културен институт София Сандра Мишкеди приветстваха гостите и символично запалиха огъня в жертвеника пред театъра, с което беше даден официалния старт на конкурса.

Тазгодишното издание е посветено на 95- годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115-годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на община Дебрецен, Съюзът на артистите в България, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Български културен институт – Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *