Здравната комисия реши за управител на КОЦ - Телевизия Шумен

Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет в Шумен прие предложените промени на общинската администрация относно избора на нов управител на Комплексния онкологичен център. Кандидатът вече не е задължен да притежава икономическо образование.
След като точката за изискванията към кандидата за управител на КОЦ беше отложена на миналата сесия сега администрация предлага променен вариант.
„Тъй като имаше много дебати, становища заради “икономист” например, който е в закона за лечебните заведения, ние предлагаме да остане само “да притежават кандидатите образователна квалификационна степен Магистър по медицина и с квалификация по здравен мениджмънт, да отпадне “икономист”, каза д-р Светлана Маркова, зам.- кмет на Шумен.

 

„Важи чл. 26 Б, който категорично определя, че когато става дума за КОЦ там остава изискването кандидатът да има специалност “Онкология“ или “Медицинска онкология”. Аз това нещо не го виждам като промяна и аз ще бъда против“, каза Бисерка Йовчева, общински съветник.
„Имам запитване до Министерство на здравеопазването. Писменият отговор дойде и в него става ясно, че за управител на лечебно заведение от типа на КОЦ – Шумен не е задължително, говоря за управител, за мениджъра на лечебното заведение, търговско дружество, а не за ръководенето на лечебната дейност“, каза Светозар Петков, общински съветник.
Като последен пример беше посочен КОЦ – Стара Загора, където през декември си избрали управител без онкологична специалност. Така с 3 гласа “За” и два “Против” от присъстващите петима члена Здравната комисия прие новото предложение на администрацията.

Здравно министерство заяви подкрепа за болниците

Здравната вноска за безработните без промяна

20 точки ще разглеждат на сесията

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *