Лекари преглеждат онлайн - Телевизия Шумен
Лекари преглеждат онлайн

Кардилен Ридван е сред първите ученици в Шумен, която имаше възможност да проведе онлайн консултация с лекар. Това стана чрез автобус, подвижната лаборатория на ученици от Суворово. Те днес бяха на гости на Средно училище „Трайко Симеонов”.
“Този автобус ще бъде от много голяма полза за малките деца, за тези които са в по-далечните места. Добре са го измислили, дано да измислят още такива, да не е само един, за да бъдат в по-голяма помощ”, каза Кардилен Ридван след прегледа от разстояние.
Подвижната лаборатория е снабдена с медикаменти и с техника за профилактични прегледи.
“Започваме с нашата медицинска капсула, още в самото начало имаме сензор за лицево разпознаване, което ни дава и нашата температура. От там преминаваме към стола, който е с кантар, оттам вземаме килограмите на пациента. Имаме възможност да измерим кръвното налягане, кръвната захар, оксиметър, както и да направим електрокардиограма”, обясни за етапите на прегледа в подвижния кабинет Владимир Иванов, учител от Суворово.
По време на прегледа се провежда и онлайн среща с доктор – специалист, като общопрактикуващ лекар, психолог, офталмолог и социален работник. Специалистите могат да издават и рецепти, или направления при нужда.
“Много от възрастните хора трябва да наемат транспорт, а той също невинаги е удобен. По този начин също, след като самите хора заявят в кметството примерно, че имат нужда от такъв мобилен кабинет, може да се осигури, да се обадят в община Шумен примерно, и те да изпратят този автобус с личен лекар, където да могат да бъдат прегледани и да назначено лечение някакво. Възрастните хора – някои са с патерици, някои са с инвалидни колички, трудноподвижни. По този начин хората ще могат да се социализират и ще имат достъп до здравеопазване”, каза Георги Самиров, образователен медиатор и фасилитатор към МС.
“Засега не сме вземали някакво такова решение, но мисля, че ако доста от учениците видят това в действителност, те така ще се надъхат и ние ще можем да направим или нещо подобно, или нищо по-добро. Все пак това са първите хора, които са направили това, а ние като сме видели това, можем да го направим с подобрения”, посочи Ангел Ангелов, представител на НПО „Амалипе“.
Основната цел е да се повиши здравната култура на социално слабите от област Шумен.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *