Почит за полковник Каварналиев - Телевизия Шумен
Почит за полковник Каварналиев

С поднасяне на венци и цветя Шумен почете паметта на полковник Константин Каварналиев. На 23 юни се навършват 109 години от гибелта на големия български военачалник и герой от Балканските войни.
“Паметта трябва да се почита и трябва да се учим от техния героизъм, от тяхното минало, за да може поколенията след нас да построят една нова, стабилна България”, каза Илия Илиев – старшина от резерва, дошъл да поднесе цветя пред паметника на полк. Каварналиев.
Полковник Каварналиев е роден в Шумен през 1866 година. След избухването на Междусъюзническата война е назначен за командир на 3-та бригада от 3-та пехотна балканска дивизия. Под неговото командване три хиляди български войници удържат 42 000-ната гръцка армия при Дойран. Ранен при сражение той умира на 23 юни 1913 г. и посмъртно е произведен в генерал-майор.
“Подвигът, който сътворява през 1913 година е подвиг, който остава в националната съкровищница като богатство. И точно този подвиг трябва да помним. Трябва да помним, че е имало достойни офицери, че е имало офицери с чест, които са изпълнили дълга си до край”, каза на церемонията военният историк Мишо Йорданов.
Паметникът в Шумен е копие на оригиналния, изграден през 1916 г. на неговото лобно място край Дойран, в днешна Република Северна Македония.

 

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *