Над 500 участници на сцената на фолклорния събор “Петровска китка” - Телевизия Шумен

С водосвет и приветствия към участниците започна конкурсната програма на фолклорния събор “Петровска китка”, който  тази година преминава под знака на 1130-та годишнина обявяването на Велики Преслав за столица на България. В местността “Боровата гора” на старините почитатели на народното творчество и много гости от страната и чужбина се докоснаха до магията на българските фолклорни традиции.
“Продължаваме традицията на конкурса, започнал преди 30 години, с основна задача да представя местните фолклорни състави. От три години фолклорният събор се провежда в рамките на три дни и дава сцена за творческа изява на състави от цяла България. Със сигурност големият брой на участниците тази година показва, че конкурсът разширява своите мащаби и Велики Преслав се превръща в център на фолклора за Североизтока”, каза кметът на Велики Преслав инж. Янко Йорданов, под чийто патронаж е събитието.

Празник на неповторимата самобитност, на духа и на традициите, предавани от поколения на поколения, фолклорният събор “Петровска китка” тази година е сцена за творческа изява на над 500 участници. 80 самодейни състава и групи за изворен и автентичен фолклор поднасят на публиката пъстра палитра от песни, танци и народни обичаи. Тази година на сцена гостуват и състави от Украйна. Изпълненията на участниците в конкурсната програма оценява жури, с председател хореографът Борис Иванов и членове: народната певица Ати Молова и специалистът по етнография д-р Ирина Витлянова от шуменския Регионален исторически музей. По регламент участниците са разделени в няколко възрастови групи в отделните направления – народно пеене, народни танци и пресъздаване на автентични обичаи.
Програмата на фестивала продължава и утре. Организатори на събитието са Община Велики Преслав, Археологическият музей и Народно читалище “Развитие – 1874”.

Откриват фолклорния събор “Петровска китка”

Откриха фолклорния събор “Петровска китка”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *