Почит към полковник Каварналиев - Телевизия Шумен

С кръгла маса и тържествен военен ритуал беше отбелязана 110-годишнина от смъртта на полковник Костантин Каварналиев. Той е роден в Шумен и завинаги остава в българската памет.
Посмъртно произведен в чин генерал Константин Каварналиев успява, въпреки заповедта за отстъпление, да задържи настъплението на гръцките войски по време на Междусъюзническата война и да спаси мирното българско населения на Дойран, Кукуш и Лерин в Македония. Доклади за живота и делото на легендарния шуменец изнесоха историкът доцент Стефан Минков и полковник Георги Георгиев.
“Фактите, с които разполагаме, не са много и най-вече фактите са от периода около неговата смърт. Загинал на 23 юни 1913 година, може малко патетично да прозвучи, но той остава жив за поколенията със своя подвиг. Повел в контраатака своите части срещу превъзхождащите ги гърците и загинал за каузата на България”, припомни паметни моменти от биографията на полковник Каварналиев доц. Стефан Минков, преподавател в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”.Подвигът на полковник Каварналиев и днес е пример за българските военни.
“На какви качества на генерал Каварналиев трябва да отговаря един съвременен военен? Те са непреходни. Преди всичко любов към Отечеството, любов към народа. Да пазят своите подчинени”, изтъкна началникът на Военно окръжие – Шумен подполковник Георги Георгиев.
В залата на Военния клуб беше подредена и изложба с оръжия и предмети от времето на Балканските войни. По-късно пред паметника на героя армейска част от Шуменския гарнизон изпълни военен ритуал. Бяха поднесени венци и цветя. Шумен е в дълг към своя герой и е време улица, площад или парк да носят името на Константин Каварналиев.

Памет за един герой

Отбелязваме 110 години от гибелта на полковник Константин Каварналиев

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *