Поливният сезон стартира от 15 април - Телевизия Шумен

Поливният сезон стартира от 15 април. Ремонтът на основния канал е на финала и от “Напоителни системи” са в готовност да започнат да подават вода към земеделците. Въпреки, че язовир „Тича“ е пълен едва на 59 процента, няма да се наложи ограничаване на количествата вода за напояване.
Ремонтът на напоителния канал е почти завършен, но рехабилитацията му налага старта на поливния сезон да бъде отложен с десетина дни.
„След 15-ти април се очаква да пуснем водата по канала, за да се довършат ремонтните работи по мярката, която е започната и да може да го въведем в експлоатация. Това е 7,5 километра рехабилитиран участък от канал М1, където има нова изцяло облицовка направена“, каза управителят на “Напоителни системи”-Шумен инж. Стоян Владимиров.
При строителството на новия водопровод от язовир „Тича“ на много места са били прекъснати тръбопроводите за напояване. Повечето са възстановени, но е възможно да се окаже, че има и такива, които не са ремонтирани.
„При пускането на водата ще се установи дали е останало някое съоръжение, където е минато и е прекъснато, и не е възстановено по коректния начин“, поясни инж. Стоян Владимиров.
„Единствено ни притеснява това, че е възможно да се появяват някакви проблеми по самата система, които проблеми, тяхното отстраняване не се знае колко ще отнеме. Нямаме собствени водоизточници, нямаме алтернативни водоизточници, надяваме се единствено на добре свършената работа на „Напоителни системи“, изрази притеснения Йордан Йорданов – малинопроизводител.
От „Напоителни системи“ декларираха, че проблеми по съоръженията ще бъдат отстранявани във възможно най-кратки срокове. Посочиха още, че трасето, което през годините е било занемарено, вече е почистено от наносите и се очаква поливният сезон да мине гладко. Цените остават миналогодишните – кубик гравитачно доставена вода е 0,20 лв., а на помпената – 0,25 лв. без ДДС.

Ремонт на напоителния канал за 6 млн. лв.

Междуведомствена комисия провери състоянието на яз. “Тича”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *