Пръскат срещу кърлежи и комари - Телевизия Шумен
пръскане кърлежи обработване на площи

Пръскат срещу комари, кърлежи и гризачи в Шумен и селата. Обработката ще се извърши по нов, по-ефективен начин и няма да е еднократна. Третирането на площите срещу кърлежи и комари ще струва на общината около 30 000 лева. Пръскането срещу гризачи ще бъде за сметка на ВиК.
През последните години обработката срещу комари и кърлежи е била неефективна и популацията им е силно развита, смятат експерти. Затова борбата с тях ще бъде по-трудна и продължителна. Първото пръскане срещу комари е планирано през нощта в събота, 22 юни. В покрайнините на града обработката ще е чрез опушване.
„Вътре града ще го обработваме с машини студен аерозол. Работният разтвор го правят на мъгла и тази машина, чрез дюзи, стреля до 40 метра“, обясни Женя Веселинова – управител на фирмата – изпълнител.
Вече има изготвена карта, по която ще се третират площите срещу комари. Препаратът е безопасен за хората и няма карантинен период. След това ще се направи мониторинг, за да се определи кога ще бъде последващо пръскане. Обработката срещу кърлежи се извършва за втори път тази година и ще бъде в нощта срещу понеделник, 23 юни, като там ще има и 24-часов карантинен период.
„Ще бъдат обработени всички паркове и пространства – „Кьошкове“, ПП „Шуменско плато“, Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“, Градската градина, детски площадки. Телефонът за сигнали, който има община Шумен и приемем някакви, допълнително ще обработим и такива площи, за които сигнализират граждани“, каза Петранка Петрова – Община Шумен.
За да има дълготраен ефект пръскането срещу кърлежи трябва да се извършва поне 4 пъти в годината, а срещу комари – минимум 3 пъти, като най-важното е това да става едновременно, а не на парче. Предстои и шахтово обработване срещу гризачи и хлебарки.
„Конкретно става въпрос за тези, които са по-сухи и по-малък воден поток има в тях, за да може да има ефективност от самото пръскане“, каза Антон Стефанов – гл. инженер на ВиК-Шумен.
Обработката ще започне до седмица, като ще бъдат набелязани около 1000 шахти.

Започва пръскането срещу кърлежи

Започва пръскане срещу кърлежи в Шумен

Продължават пръсканията с препарати за растителна защита

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *