Призванието да си лекар - Телевизия Шумен
Призванието да си лекар

Българските лекари празнуват професионалния си празник на 19 октомври – денят на Свети Йоан Рилски. Празникът на родните медици се чества от 1996 година, когато Българският лекарски съюз избира за покровител на докторите българския светец, основал Рилската обител.
В Кардиологично отделение на шуменската Многопрофилна болница празничният ден е като всеки друг – в грижа за пациента. Завеждащият, д-р Десислава Найденова, ръководи главната визитация. Д-р Найденова от дете мечтаела да стане лекар и вече 20 години лекува болни хора. И този път празникът не минава без притеснения. Наред с многобройните проблеми в здравеопазването, като основен тя сочи липсата на млади лекари и медицински сестри в системата.
“Проблемите са кадрови. Основно кадрови. Всичко друго може да се реши. Може да се реши намирането на средства за апаратура, за обучение на специалисти, но кадри няма как да бъдат намерени. Това е най- големият проблем – човешкият фактор”, каза в празничния ден д-р Найденова.
Тя се радва, че в Кардилогично отделение има специализанти, и то не един, а двама млади лекари.
“Много съм щастлива, че изпълнявам тази професия, която е една от най-хуманните в целия свят и като видя в очите на болния благодарността, която той изпитва. Много съм развълнувана”, каза д-р Айлин Мюмюн, специализант в отделението.
Силно развълнуван е и нейният колега, който е специализант последна година “Кардиология”. Не съжалява за
избора си да стане лекар.
“Не, в нито един момент не съм съжалявал. Гледам да помогна на хората – първо като човек, после и със знанията си, които съм натрупал”, посочи д-р Ален Христов.
В празничния ден всички си пожелават най-вече здраве. “Пожелавам да има все повече ентусиазирани колеги, както сред лекари, така и сред медицински сестри, които да работят в болницата. Областните болници са гръбнакът в здравеопазването в България. За жалост някак си остават все на заден план, с това че те са търговски дружества, твърде много страдат и лекарите, и пациентите”, допълни д-р Найденова.
В Деня на лекаря към благопожеланията се присъединява и старшата сестра на отделението. В Кардилогично отделение, на деветия етаж, хората в бели престилки приемат професията си като призвание и начин на живот.

Почитаме Свети Иван Рилски

Държавата да плаща обучението на медицински сестри

Благодарен пациент зарадва медици

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *