Смядовски села на режим заради сушата - Телевизия Шумен

Водната криза в Шуменско обхваща все повече населени места. Редица села са на режим или на прага на такъв. И това лято сушата не подмина четири смядовски села, където недостигът на вода е системен.
Хората във Веселиново, Риш, Александрово и Черни връх страдат от безводие всяка година по това време. Въпреки усилията на Общината да намери алтернативни източници, засега проблемът остава нерешен.
„Там трябва да бъде намерен някакъв друг източник на вода. Разберете, има суша. Ние пробвахме – копахме в Риш тая година, преди 2 – 3 месеца, не, нищо не излезе. Сега ще копаем ново място във Веселиново, защото хората казват: Вие не правите нищо. Тука има вода. Добре, ще пробваме“, каза Иванка Петрова – кмет на община Смядово.
Да живееш на режим на водата е тежко. Още по-тежко е в летните жеги. Във Веселиново вода има три дни, в следващите три – няма.
„И при нас няма. В Риш няма, Тушовица – няма, Пластина. Навсякъде ги няма, кака. Все нямаме вода. От магазина, от магазина купуваме“, каза Емине Мехмедова.
„Много е трудно. Търсим съдействие от всякакви институции да ни помогнат, да ни подкрепят, за да можем и ние да живеем малко по-спокойно“, каза Иванка Димова.
И въпреки че ВиК е институцията, която трябва да бъде най-активна в решаването на проблема, на дружеството все нещо му липсва – пари, специалисти, техника.
„Не, не срещам разбиране. Имаме от 2 – 3 години неплатени фактури за всичко това, което правим с нашия багер. Нали се сещате, че това е техника, че това е гориво, това е работна ръка. Всички търсят Община Смядово, когато има проблеми с ВиК. Не, първо трябва да търсим ВиК-Шумен и, тук ще се върна на въпроса, който поставям за пореден път, не само аз като кмет, и други, дайте ми дружеството в Смядово да го управлява Общината, да знам, че ние работим и се мъчим да се справим с проблемите“, каза Иванка Петрова.
Иванка Петрова си е поставила за цел до края на мандата да подмени водопроводите на всички села в общината. Това трябва да е държавна политика, но държавата тук я няма, смята кметът на Смядово.
„На хартия се говори, че загубата на вода е около 50 – 60%, аз бих казала, че загубата на вода е 90%, защото ние отворихме в двете села и видяхме отдолу какво се вижда. Отдолу са цели реки, които текат“, каза още Иванка Петрова.
Остарели водопроводи, аварии и суша гарантират проблема с безводието да стане повсеместен. Затова институциите спешно трябва да намерят решение и алтернативи преди положението да е станало страшно.

Работна среща по проблемите с водоснабдяването

Водната криза в Шуменско се разраства

Три шуменски села с режим на водата

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *