Студенти от Букурещ и Белград гостуват в Шумен - Телевизия Шумен

Студенти от Букурещкия и от Белградския университет пристигнаха на посещение в Шумен. Те имаха възможност да разгледат уникалната колекция от старопечатни издания от фонда на Университетската библиотеката.
“Поканихме студентите да ни гостуват и да се запознаят с българските старини, с Шумен, така както е люлка на славянската култура, цивилизация и българската книжовност. Да се запознаят с тези старини. Мислихме, че този маршрут, който сме подбрали, посещението във Велики Преслав, Плиска, Мадара, е много подходящ за учебна цел”, каза гл. ас. д-р. Жанета Андреева от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.
Андреас Стамате учи българска филология в Букурещкия университет. При обиколката му около Шумен, най-много го е впечатлила първата българска столица – Плиска.
„Харесвам много този език, имам много приятели от България – от Велико Търново, от София“, каза Андрес.
Младен Воич учи в Белградски университет, славянска филология – български, руски и чешки език.
„Българският ми е втори майчин език, исках да го подобря, да си оправя диалектните грешки и исках да го науча да говоря книжовно“, каза Младен.
Студентите от Букурещ и Белград гостуват на Шуменския университет по Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.

Азербайджанският посланик на визита в Шуменския университет

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *