„Бодра песен“ се завърна на международната хорова сцена - Телевизия Шумен

Детски хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ Шумен с диригент Деница Узунова, пианист Евридика Вълчева и корепетитор Йорданка Илиева участва в 12-я Международен хоров фестивал „Cracovia cantans” в Краков, Полша. Във фестивала участваха 13 хора от Полша, Литва, Германия и Словакия.
Хористите на „Бодра песен“ се представиха в три концерта. На 2 юни пяха пред пълната зала на внушителната базилика „Света Екатерина“ и заслужиха най-бурните аплодисменти и възгласи „Браво“. Сред публиката бяха и д-р на хуманитарните науки Йоанна Шулборска, която е свързана с Шумен като преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“.

 

На 3 юни, в сърцето на Краков децата на „Бодра песен“ имаха честта и удоволствието да пеят във втория концерт на фестивала, който се проведе в първата катедрала в Полша – бароковата „Св. Св. Петър и Павел“, строена през 16-ти век. След публиката бе и професионалното жури, което оценяваше хоровете, участващи в конкурса. Сред тях бе и словенският композитор и диригент Амброж Чопи, който е в дългогодишно сътрудничество с шуменския хор и Деница Узунова. Шуменските певци представиха премиерата за Полша на неговата „Меса на радостта“.
Като един от най-добрите хорове, „Бодра песен“ бе избран да закрие фестивала в гала концерта на 4 юни, състоял се във великолепната зала на Филхармония Краков. В своите изпълнения хорът очарова публиката с артистичното изпълнение на полската народна песен „Вървяла девойка“, както и на емблематичната за състава „Синигерова сватба“ от Георги Димитров, носител на българските ритми и традиции в областта на хоровата музика. В своята програма хорът включи и съвременните композитори Славил Димитров и Сузана Линдмарк. Сред гостите, които поздравиха шуменските певци, бе Ванда Спемпняк-Минчева – лектор по полски език и култура в ШУ „Еп. К. Преславски“, по български Ягелонския университет в Краков, а днес – директор на българското училище „Дора Габе“ в Краков.
Диригентката получи поздравления от членовете на журито Маргрет Ек – Норвегия, Ко Матсушита от Япония, Рихардс Дубра – Латвия, Влодзимеж Шедлик от Полша.
Специален подарък за децата в училище „Дора Габе“ поднесоха лично шуменските деца – книжки на български, както и диск със свои изпълнения.

„Бодра песен“ се завърна на международната хорова сцена

Откриват Международните хорови празници

Коледен концерт на хор „Бодра песен“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *