Община Шумен търси варианти за третирането на битовите отпадъци - Телевизия Шумен
Община Шумен търси варианти за третирането на битовите отпадъци

Община Шумен проучва възможностите смесеният поток битови отпадъци да бъде транспортиран за сепариране в съседни общини. Това каза кметът Любомир Христов, като уточни, че за целта е създадена експертна група.
“Знаете, че ние имахме идея да изградим такова предприятие, срещнахме отпор от жителите на квартал “Дивдядово”. Имахме договор със сепарираща фирма, той изтече. Пуснахме обществена поръчка, вече трета обществена поръчка няма желаещи да извършват сепарирането. И както по-малки общини от нашето Сдружение започнаха да карат битовите си отпадъци в съседни региони за преработка, и ние ще направим едно проучване, да видим финансово дали това ще е изгодно на Общината, но това е бъдещето”, посочи Любомир Христов.
Според кмета на Шумен въпросът с третирането на битовите отпадъци е на дневен ред, предвид увеличения обем на генерираните количества и факта, че до 3-4 години капацитетът на Регионалното депо край кв. “Дивдядово” ще бъде запълнен.
“Освен това тази услуга е твърде скъпа. Знаете, че тази цена на услугата, на битовите отпадъци, не е променяна от 2011 година, когато работната заплата – минималната, е била 320 лева. В момента работната заплата минималната знаете, че е над 600 лева, така че неминуемо това ще накара администрацията, дали в нашия период на управление или в бъдеще, да бъде повишена такса битови отпадъци. Това е една от причините ние да търсим начин как да решим проблема с превозването на отпадъците в съседни общини, там където вече има изградени предприятия за преработка на битовите отпадъци”, поясни Любомир Христов.
Анализът, възложен на работната група, ще бъде внесен в общинския съвет, каза в заключение кметът на община Шумен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *