Откриха Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев" - Телевизия Шумен

В Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ започна 46-ото издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. В трите направления – поезия, белетристика и критика със свои текстове участват студенти от 21 висши училища.
Над 100 участници представят творби в тазгодишното издание на най-старата литературна надпревара за студенти – конкурсът „Боян Пенев“.
Символично начало – със стихотворенията „Морзова азбука“ и „Приятелите“ даде ректорът на Шуменския университет проф. Наталия Витанова. Пожелания конкурсът да добави в своята история нови стойностни текстове, а участниците да се насладят на приятелска творческа атмосфера отправи и журито, с председател проф. Пламен Дойнов.
„Последното слово ще е по-трудно, защото всъщност ще сме се срещнали с различни видове текстове, с различни автори. И аз твърдя, вече и като историк на литературата, че понякога много по-важна е средата, в която възникват текстовете, както е литературния конкурс в Шумен, това е средата на общуване между различните автори“, каза на откриването на конкурса проф. Пламен Дойнов.
„Тези приятелства, тези професионални и литературни ангажименти един с друг, близости, остават завинаги. В момента, в който си тръгнете оттук вие ще сте много, много по-големи“, подчерта в словото си Захари Карабашлиев, член на конкурсното жури.
Литературният конкурс „Боян Пенев“ е трамплин за творческа изява в полето на писаното слово, смята второкурсничката от НАТФИЗ Михаела Иванова, с творчески псевдоним Мишел Девор. Тя участва за първи път, но в две направления.
„Възможността за развитие, която получаваш след това. Възможността да се докоснеш до много творци, да се вдъхновиш, и това, че опитвам нещо ново, явявайки се тук“, обобщи за стимула да бъде част от общността на студентите – творци Михаела Иванова.
В програмата на литературния конкурс „Боян Пенев“ са включени творчески срещи и дискусии, а лауреатите ще бъдат наградени в неделя от 11:30 часа в Аулата на Ректората.

Участници от 21 университета идват в Шумен за Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *