Спасителна акция за пострадала жена на Дивдядовските скали - Телевизия Шумен

47-годишна жена от Шумен е била спасена, след като се подхлъзнала и паднала в силно пресечена местност в природен парк „Шуменско плато“, близо до скалния венец над Дивдядовските скали. Спасителната операция с успешен край е била проведена от тактически инспектори от сектор“ Специални тактически действия“ при ОДМВР- Шумен и колегите им от РСПЗБН- Шумен инсп. Иван Табаков, мл. експерт Румен Ненов и мл. инсп. Валентин Василев. Минути след 19 часа на 6 април в дежурната част на областната дирекция бил приет сигнал за жена, която паднала до пътека в непосредствена близост до пропаст над скалите над кв. Дивдядово. Минути по-късно спасителните екипи се срещат в района на платото, близо до скалния венец. Разделят си района и го обхождат, следвайки получените gps координати. Спецполицаите установили точното местонахождение на пострадалата. Установили, че жената е в безпомощно състояние, захваната за храст на метри от пропастта. Двамата не губят време, екипират се на място.
Осигурен с екипировката, и чрез алпийски способ инсп. Николай Спасов се спуснал до жената. С допълнителна подвесна система, помощ и координация от РСПБЗН- Шумен жената е спасена.
„Добре сме подготвени за такива ситуации, радвам се, че успяхме. Притеснението ми беше, че от падането в пропастта я деляха метри, а се беше хванала за един храст. Не знаех колко сили има. В момента, в който слязох до нея, знаех, че ще я спасим“, разказа инсп. Спасов.
„Опасността продължи и в момента, в който ни извличаха нагоре към венеца, тъй като постоянно падаха камъни. Късметът беше на наша страна, успях да я предпазя, като й наведох главата към мен и по този начин я защитих. Благодаря както на колегата, така и на спасителния екип на РСПБЗН- Шумен за точните, координирани и бързо действия“, допълни спецполицаят.

Въпреки силния шок, в който била, 47-годишната жена успяла да благодари на спасителите си за успешния край на операцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *