Проф. Анастас Герджиков: Ще се опитам да компенсирам бездействието на българската държава - Телевизия Шумен

Кандидатът за президент подкрепен от коалиция ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков се срещна с избиратели в Шумен.
„Позволете ми да дам думата на проф. Колев да представи кандидатурата на президента професор, на кандидат-президента професор Анастас Герджиков“, поправи се водещата.
„Благодаря Ви, правилна беше грешката, лапсуса, за президента“, отвърна проф. Георги Колев, ректор на ШУ „Епископ Константин Преславски“.
Кандидатът за президент проф. Герджиков говори пред шуменци за тежката ситуация, в която се намира страната – политическа и икономическа криза, а смъртоносната статистика от последните дни и растящият брой заразени потвърждават, че сме в и здравна криза, която прераснала и в образователна.
„Здравната криза щеше да бъде много по-леко преодолима, ако не бяхме загубили последните шест месеца. Ако през лятото правителството се беше погрижило за това да подготви болниците за четвъртата вълна. Ако се беше погрижило да осигури щадящите тестове, за които сега се сетихме. Ако не беше разпуснало веднага Националния оперативен щаб. Ако не беше уволнявало директори на болници и дори обикновени лекари. Тогава щяхме да сме подготвени за четвъртата вълна“, каза проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент на РБ.
Според проф. Герджиков всеки може да даде своя принос за преодоляване на сложната ситуация в страната.
„Аз ще се опитам да допринеса за това с решението ми от вчера – да опитам да компенсирам това бездействие на българската държава с организирането на един импровизиран, неформален щаб, който да се бори със здравната криза. Говорих с доста лекари от различни специалности, дори от различни партии. Защото това е надпартийна кауза, както всяка важна българска кауза. Мисля, че скоро ще успеем да предложим някакви варианти за изход от кризата, които не сме чули още от изпълнителната власт. И понеже здравната криза прерасна и в образователна, ние наистина сме затруднени как да постъпим. Това по цял свят е проблем. Но ние като не преодоляхме кризата, като не направихме нищо, за да предотвратим четвъртата вълна, като не се ваксинирахме навреме, защото ваксинационната кампания на практика прекъсна, сами се затруднихме. Сами водим нещата към това да имаме и образователна криза. А тя е много по-страшна от икономическата, защото ние можем с мерки от страна на държавата да компенсираме предприятията, които затварят, или които имат затруднения. Можем да ги окуражим, да облекчим данъците, да ги финансираме. Но никакво финансиране или облекчаване на данъците няма да помогне за наваксване на материала в първи или във втори клас. Затова за мен и образователната криза е много важна. Изходът от всичко това е да преодолеем политическата криза. Разбирам, че картината, която начертах, е мрачна. Това не е само, защото годината е тежка. Това е така, защото аз съм наистина възмутен, че допуснахме нашите политически разногласия да доведат до това институциите шест месеца да не работят и да не можем да се предпазим от никоя опасност. И затова трябва заедно да се опитаме да направим така, че тази политическа криза да спре още на 14-ти или на 21-ви ноември“, подчерта проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент на РБ.
Гласувайте с бюлетина номер 15.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *