Нестандартно проучване за евровота - Телевизия Шумен

Проучване на нагласите за евровота. Във влака. Нестандартната идея реализираха ученици от Търговище, заедно с евродепутата Андрей Новаков.
Младши посланици на Европейския парламент от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ в Търговище и евродепутатът Андрей Новаков пътуваха заедно във влака София – Варна. За да поговорят неформално и открито какви са нагласите на хората за предстоящите евроизбори. Първите впечатления и резултати от проведената анкета бяха оповестени на жп гарата в Шумен.
„Долу-горе около 50 човека сме успели да анкетираме днес, като първият въпрос, който беше: „Каква е вашата нагласа към Европейския съюз?“, над 50 процента от отговорите са положително настроени и нас това ни прави изключително щастливи“, каза единадесетокласникът Георги Йорданов.
„Това, че имаше и млади хора, които мислиха така, дали повлияни от хората, които бяха с мен, дали от друго – не знам, но те също считат, че няма алтернатива на Европейския съюз, защото могат да пътуват свободно, защото могат да учат навсякъде в Европа, защото имат възможност да се развиват и да се върнат в България. За мен това беше нещо положително“, обобщи впечатленията си от съвместната инициатива с учениците евродепутатът Андрей Новаков.
Сред най-важните теми във фокуса на младите е пълноправното членство на България в Шенген.
„Също така „Еразъм“. Ние много обичаме да пътуваме, да правим обмен с други държави, да можем свободно да пътуваме и да са отворени границите за всички“, посочи Веселина Илиева, която е в XI клас и е част от младшите посланици на Европейския парламент.
Програмата за училища – посланици на Европейския парламент е изключително полезна, на фона на засилващия се евроскептицизъм.
„В нашата образователна система липсва предмет, освен гражданското образование, което обаче не обхваща работата на европейските институции. Резултатът е, както вчера видяхте, на Евростат излезе проучване, най-слаба активност на европейските избори имаме ние – българските граждани“, каза преподавателят Анета Милева, която шеста година активно работи с учениците по темите, свързани с Европейския съюз и нашата страна.
При посещението си в Шумен учениците и евродепутатът Андрей Новаков гостуваха в офиса на „Европа директно“ и се запознаха с дейността на мрежата от центрове, чрез която до гражданите достига информация за политиките, програмите и приоритетите на Европейския съюз.

Ученици от Средно училище „Сава Доброплодни“ ще бъдат евродепутати за един ден

Европа директно“ през 2023

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *