Скандал заради конкурса за шеф на Онкоцентъра - Телевизия Шумен

Конкурсът за управител на шуменския Онкоцентър скара членовете на здравна комисия към местния парламент. Споровете предизвикаха условията, на които трябва да отговарят кандидатите на управител на общинското лечебно заведение. Част от съветниците поискаха да се премахне изискването кандидатите да имат специалност онкология или медицинска онкология, а да остане само условието за специалност здравен мениджмънт.
Условията, на които трябва да отговаря управителят на Онкоцентъра, разделиха и скараха съветниците. Според част от тях задължително трябва да присъства изискването ръководителят на лечебното заведение да е и онколог. Останалите бяха на мнение, че това е силно ограничаващо условие и за да си добър мениджър не е нужно да си лекар. В този случай трябва да бъде назначен ръководител на лечебната дейност, който да е онколог.
„Нямам интерес да стана управител. Аз съм обикновен лекар, обикновен човек съм и работя за каузата на гражданите и на пациентите. Но нека да има избор, който иска – да кандидатства. Защото онколозите вече са пенсионери или в предпенсионна възраст“, аргументира позицията си общинският съветник д-р Махмуд Аламо.
И двете групи съветници се позоваваха на закона, но цитираха различни алинеи от него. В залата имаше и двама хирурзи от Онкоцентъра, които застъпиха мнението, че за кандидатите за управител, условието да са онколози трябва да е задължително.
„Тук трябва да разграничим, е ли е възможно да има две различни длъжности, една – управител и една – ръководител на лечебна дейност. И как става това, че ръководителят на лечебната дейност казва на управителя всъщност какъв е правилникът за вътрешния ред и каква е структурата на лечебното заведение“, посочи д-р Стефан Арнаудов, хирург в Комплексния онкологичен център.
Юристът на Общината Румен Въков цитира писмо на бившия здравен министър, според което ръководителят на лечебната дейност трябва да има специалност онкология или медицинска онкология. И той е този, който утвърждава правилника и дейността на лечебното заведение. Тези изисквания не важат при избора на управител.
„Вие имате пълното право да решите какъв да бъде. Изискванията за управител, с гласуване на Общинския съвет. Мнозинството каквото посочи, какви да са изискванията. За лечебната дейност изрично законът казва какви да бъдат, но за управител, вие, като общински съветници може да решите правилата, които да бъдат“, разясни пред членовете на комисията юрисконсултът.
Споровете обаче се разгорещиха дори повече и на два пъти председателят на комисията беше на път да закрие заседанието без точката да е гласувана.
В крайна сметка д-р Аламо напусна залата. Съветниците гласуваха различните варианти, но до решение не се стигна. Точката ще бъде гледана и утре – на заседанието на правна комисия.

Без решение за конкурса за КОЦ-Шумен

Здравната комисия реши за управител на КОЦ

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

 

3 thoughts on “Скандал заради конкурса за шеф на Онкоцентъра”
  1. Ако бъде преизбран стария управител, бъдещето на онкохирургията в Шумен ще е в ръцете на авторитетно изказалия се негов син – момчето с очилата, което не се държи така авторитетно в операционната зала. Вече една година се бламира избора на нов управител в името на това момче. След като е такъв добър „мениджър“, д-р Арнаудов да се яви на равни начала и да спечели конкурса, а не да настоява за растриктивни клаузи, които лишават от възможност за участие в конкурса кандидата на опозицията в КОЦ- Шумен.

  2. Мария Петова? Коя си ти? И откъде знаеш, как се държи „момчето“ в операционната зала. Защото персона с твоите имена НЕ работи в операционна на Онкохорургия. Което автоматично прави коментара ти клюка или преднамерено написани думи от рода на тая каза и оная повтори.

  3. Този онкодиспансер го направиха онколози и е въпрос на чест, на експертиза и на имидж да се ръководи от онколог. Здравен мениджмънт завършват и филолози. Не е сериозно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *