Община Велики Преслав иска старините - Телевизия Шумен

Историко-археологическият резерват “Велики Преслав” да бъде предоставен безвъзмездно за управление на Общината. Искането на администрацията е подкрепено от местния парламент, като предстои да бъде разгледано от Министерски съвет.
Историко-археологическият резерват “Велики Преслав” е изключително държавна собственост, а настоящото решение на местния парламент е второто, с което Общината стартира процедура за безвъзмездното му придобиване.
“Считам, че сега е моментът отново да се започне тази процедура, тъй като вече излезе заповедта за определяне режимите и границите на археологическия резерват. Искането ни е за десет години да ни бъде предоставен за стопанисване, което със сигурност ще даде един тласък за развитието на местната общност, а за туризма като цяло. Радвам се, че Общинският съвет подкрепи моето предложение и се надяваме вече да получим и становище от Областна управа, за да може да окомплектоваме цялата преписка и да ни бъде предоставено за 10-годишен период стопанисването на тази толкова важна светиня”, каза кметът на община Велики Преслав инж. Янко Йорданов.
На територия от близо 3 200 дка, Симеоновата столица е сред най-посещаваните туристически обекти. Величието на старините впечатлява и гостите от чужбина.
“Велики Преслав е един исторически прекрасен град. Тук съм за да продължим връзките, по повод побратимяването на Челе ди Булгeрия и Велики Преслав”, каза при визитата си в старата столица общинският съветник от италианския град Челе ди Булгерия Анджело Карелли.
Освен, че е притегателен туристически център, историко-археологическият резерват е и място, където се провеждат празнични чествания, фестивали и културни събития с регионален, национален и международен мащаб.

Празнични чествания във Велики Преслав

Наградиха победителите в Международния културен форум “Велики Преслав-история на цял един народ”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *