Поклонническо шествие в Плиска - Телевизия Шумен

С автопоход и поклонническо шествие, в деня на Свети цар Борис Покръстител, в Плиска бе отбелязана почитта към българската азбука, нейните създатели и разпространители. Инициативата се провежда за първи път.
Идеята за поклонническо отбелязване делото на Светите братя и княз Борис и значението му за европейската цивилизация има 11 годишна история. Заражда се в село Велино.
„През 2011 година бях осигурил терен за професор Спартак Паскалевски да работи във Велино. В знак на благодарност той нарисува поредица от акварели, посветени на Паисий Хилендарски, които подари на читалището.В тази връзка назря идеята да започне това движение, което днес основаваме и искаме всяка година да се повтаря в различни лъчи”, каза Димитър Димитров, бивш кмет на Велино.

 

В шествието участваха жители на няколко села, а за него бяха изработени специални хоругви с надписи на глаголица, както и олтар с образите на четирима просветители, сред които Климент Охридски и Наум Охридски. Автор на изображенията е професор Спартак Паскалевски, който произнесе слово по повод празника.
„Идеята е интелектуалният и духовният подвиг на Кирил и Методий, които са създали глаголицата и това е едно мощно оръжие за българска идентичност и за развитие на българското съзнание и съхраняването в историята. Тези три елемента, те са реализирани и показват, че блестящия замисъл на Кирил е реализиран”, каза проф. Спартак Паскалевски.
Следващият лъч на поклонническото шествие ще тръгне на 11 май и ще достигне до Велики Преслав.

Почитаме паметта на цар Борис І Михаил

Шумен се поклони пред паметта на Христо Ботев

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *