Затягат контрола заради птичи грип - Телевизия Шумен

Затягат контрола върху пернатите заради опасност от птичи грип. В страната вече са регистрирани няколко огнища. Здравните власти обявиха мерки, с които да се ограничи заразяването с опасният вирус на инфлуенцата.
В Шуменска област засега не е регистрирано огнище на инфлуенца. В близост обаче има установени заразени птици и опасността е съвсем реална. Затова е важно и властите, и собствениците да са предпазливи. Хората трябва задължително да регистрират личните си стопанства.
„Да се обяснява на хората, че когато избухне заболяване и стопанството е регистрирано, умъртвените птици, а те се умъртвяват при това заболяване, собствените подлежат на обезщетение. Когато стопанството не е регистрирано, на собственика не се изплаща обезщетение“, заяви на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ).
За да се избегне заразяване са забранени изложения и пазари на птици, въведен е строг контрол върху продажбата и транспортирането им. Ще се следят и месодобивните обекти. Най-важното е домашните птици да се пазят от контакт с диви.
„Недопускане движението на птици извън стопанството в населените места, където срокът е постоянен и отговорни са кметовете на населени места“, обясни за превантивните мерки д-р Теодора Велева от ОДБХ-Шумен.
В Шуменско са регистрирани 15 ферми за бройлери, две – за кокошки-носачки, две люпилни и две ферми за развъждане.

Шест огнища на африканска чума в Шуменско

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *