Народно читалище „Добри Войников-1856“ чества 165-годишнина - Телевизия Шумен
Народно читалище „Добри Войников-1856“ чества 165-годишнина

Шуменското Народно читалище „Добри Войников-1856“ ще отбележи своята 165-годишнина. Официален гост на тържеството ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. На празника ще присъства и председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.
Честването ще състои на 23 септември, четвъртък, в градинката пред читалището на площад „Възраждане“. Празничният концерт ще започне в 18.00 часа с участието на вокални и танцови състави към читалището – смесеният хор „Родни звуци“, ансамбълът за народни песни „Панайот Волов“, детският танцов ансамбъл „Пъргавелче“, танцовият ансамбъл „Гайтани“, вокалната формация „Малка серенада“ и балетното студио „Перли“. Ще бъде представен и кратък откъс от първото театрално представление „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, което се е състояло преди 165 години на сцената на шуменското читалище. Гост-изпълнител в програмата ще бъде Хайгашод Агасян.
Шуменското Народно читалище „Добри Войников“ е основано през пролетта на далечната 1856 година. С него са свързани началото на читалищното дело у нас, първото честване на празника на Светите братя Кирил и Методий, началото на българския театър, оперетното дело в България и първата детска библиотека. В културно-просветния дом общественици, дарители, творци, писатели, музиканти, учители, формират националното самосъзнание и укрепват духа на шуменци. Средище на богат културен живот през Възраждането и днес читалището продължава да е важен градски духовен център и пазител на тази уникална българска традиция.

One thought on “Народно читалище „Добри Войников-1856“ чества 165-годишнина”
  1. Бях на празника. Слушах внимателно Хор “ Родни звуци“
    . Тези кавички не са ми недостатъчни, трябва да се сложат още едни ГОЛЕМИ „“Хор….““. Защото тези от сцената нямат право да петнят името на славния шуменски хор. Такива, напъни, посредственост. Такова ламаринено звучене не бях чувал на никой от многото концерти, на които съм присъствал, не само от“Родни звуци, но и от други по- неизвестни хорчета.
    Г-н Николов, къде е нашият ХОР? Хорът , който е извоювал всички престижни награди, за които пишете в дипляните на събитието.Тези от снощи ли са ги печелили?
    Г-н Андрианов, много Ви уважавам, но не Ви ли е неудобно да застанете с името си пред тези незнам откъде събрани “ певци ентусиасти“?
    Жалко! Позор! Но това е истината за всички, които малко разбират от хорово пеене и които са над помпозните аплаузи. Тези, които наистина обичаха Хор “ Родни звуци“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *